Kamis, 30 Oktober 2014

BALADO TERONG

Ala Farhah Ummu Ja'far


Bismillah... 'afwan ana mau bantu ummu dzar..
kebetulan kami suka skl terong baik yg ungu ataupun yg hijau.. biasax klu tdk d balado d masak santan. berikut resepx cm takaran bumbux biasax ana pake kira2 sj asal taruh dg perasaan.. tp cb ana bayangkan kira2 takaran bumbux...

Bahan
  • 3 buah terong sedang cc bersih belah 4, potong2: 3-4cm goreng smp matang atau kukus smp matang

Bumbu Halus

  • 8 bamer
  • 5 baput ( ana suka bnyk bamer d baputx klu masak)
  • 1 sdt terasi
  • 10 cabe merah
  • 5 cabe rawit



Bumbu Lainnya

  • Gulmer/gulpas
  • Garam
  • Merica sdkt (bs d skip)
  • 1/2 jempol lengkuas
  • 1/5 gelas air
  • Minyak utk menumis
  • Penyedap bila suka

Cara Membuat
  1. Tumis bumbu halus dan lengkuas sampai harum.
  2. Masukan garam gula dan merica aduk aduk.
  3. Masukn air aduk2 sampai bumbu meletup2 sbntr.
  4. Terakhir masukn terong aduk rata sebentar angkat hidangkn...


Tidak ada komentar:

Posting Komentar